13 mars 2011

Recept

Malins mammas bröd

Mörkt valnötsbröd

1 bröd OBS! 2-liters avlång brödform
Ugn: 150 grader

5 dl rågsikt
2,5 + 1 dl vetemjöl
1 dl krossat bovete eller rågkross
2 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
1 påse valnötskärnor (eller ngt annat du vill ha i som smaksättning)
5 dl filmjölk, 3%
1 dl mörk sirap
Smör och mjöl till en avlång 2-liters brödform

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda rågmjöl, 2,5 dl vetemjöl, bovete, bikarbonat, bakpulver och nötter.

Rör ned filmjölk och sirap – blanda noga använd gärna degkrokar. Tilsätt lite mer vetemjöl, degen ska vara ganska fast, men aningen ”kladdig” på ytan.

Smöra och bröa formen med lite kross eller mjöl. Skeda upp degen och platta till ytan med mjölad hand.

Grädda på nedersta falsen i 2 timmar.

Låt brödet svalna och förvara i tät påse, efter ett dygn går det fint att skära i mycket tunna skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar